Friteuza cu aer cald a devenit în ultimii ani un aparat casnic tot mai popular, folosit în bucătăriile din întreaga lume. Este ușor de folosit și implică o metodă inovatoare de gătit, folosind circulația aerului fierbinte pentru a găti alimentele uniform și rapid, fără a necesita cantități mari de ulei. Beneficiile unei friteuze cu aer cald sunt evidente: mesele sunt mai sănătoase, deoarece conțin mai puține grăsimi, iar timpul petrecut în bucătărie este considerabil redus.

Unele friteuze cu aer cald moderne sunt prevăzute și cu accesoriu pentru grătar, oferindu-ți astfel un număr variat de programe de gătit: poți să frigi alimentele pe grătar, să le prăjești, să le gătești cu aer cald, să le coci sau să le rumenești. Totul pentru a te bucura de un meniu diversificat și gustos. Descoperă în continuare cinci rețete delicioase care pot fi servite la cină și pe care le poți prepara foarte simplu la friteuza cu aer cald

Nuggets de pui

Sunt o cină ușoară și delicioasă, de care se va bucura întreaga familie, de la mic la mare. Pentru a prepara 4 porții de nuggets de pui ai nevoie de:

  • 3 fileuri de pui
  • Sare, piper
  • 2 ouă
  • 40 g făină
  • 70 g pesmet
  • 2 linguri de ulei de măsline

După ce ai îndepărtat tendoanele și grăsimea de pe fileurile de pui, taie-le în fâșii de 4-5 cm și le condimentezi cu sare și piper. Pentru a obține crusta de pesmet, bate ouăle împreună cu un praf de sare și piper într-un castron. Adaugă făina și pesmetul în vase separate. Treci bucățile de pui prin făină, apoi prin ou și la urmă prin pesmet. Dacă îți dorești o crustă mai groasă, le poți trece încă o dată prin ou și pesmet. Folosește accesoriul tip grătar al friteuzei, pe care așezi bucățile de pui stropite cu ulei de măsline, și setează aparatul la 200 de grade C. Gătește timp de 10 minute, întorcând carnea pe partea cealaltă după 5 minute.

Poți servi acest preparat alături de un sos preparat chiar de tine. Mixează 3 roșii, o ceapă, un cățel de usturoi tocat, 4 lingurițe cu oțet balsamic, o linguriță cu miere, sare și piper – vei obține un sos mai gustos decât ketchup-ul din comerț. Pe lângă sos, poți prepara o salată ușoară cu legumele preferate sau o porție de cartofi prăjiți. Pont: cartofii prăjiți pot fi și ei preparați la friteuza cu aer cald. Vor ieși crocanți la exterior și pufoși în interior și nu va fi necesară o cantitate mare de ulei, ca în cazul altor metode de prăjire.

Hot dog în stil New York

Vrei o cină rapidă sau poate ți-e dor de un picnic la lăsarea serii, când te poți bucura de liniște și răcoare? Încearcă o rețetă simplă și apreciată în întreaga lume: hot dog-ul newyorkez. Pentru 4 bucăți ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 chifle pentru hot dog
  • 4 linguri de ketchup
  • 4 crenvurști pentru hot dog
  • 4 castraveciori murați
  • 1 ceapă roșie
  • 8 roșii cherry
  • 4 felii de brânză cheddar
  • 1 lingură de ulei
  • Sare 
  • Piper

Fierbe crenvurștii conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Taie ceapa julien, călește-o în ulei și apoi amestec-o cu roșiile tăiate sferturi și castraveciorii tăiați cubulețe. Taie chiflele pe mijloc, unge-le cu ketchup pe interior și umple-le cu amestecul de legume, crenvurștii și feliile de brânză cheddar. Gătește la friteuză la 170 de grade C pentru 5 minute.

Nu uita că hotdog-ul merge excelent cu cartofi prăjiți sau inelușe de ceapă. Chiar dacă nu este o masă clasică, poți să te bucuri din când în când de un astfel de preparat, care va fi pe placul întregii familii. 

Kofta de vită cu coriandru

Iar pentru că am explorat bucătăria americană, merită să trecem și la cea mediteraneană, cu o delicioasă rețetă de kofta de vită. Pentru 4 porții ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 350 g carne tocată de vită
  • 2 linguri de șalote tocate
  • 2 linguri de coriandru tocat
  • 1 lingură de amestec de condimente ras el hanout
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Sare
  • Piper

Călește șalotele în ulei, apoi amestecă-le cu celelalte ingrediente, respectiv carnea tocată, coriandrul și condimentele. Din această compoziție formează 4 cârnați alungiți, pe care îi vei înfige pe frigărui de lemn. Așază frigăruile în friteuză și gătește pentru 8 minute la 180 de grade C, întorcându-le la jumătatea intervalului de timp.

Poți servi kofta alături de un sos de mentă, pe care îl prepari în felul următor: amesteci 200 g de iaurt grecesc cu o lingură de mentă proaspăt tocată, puțin ulei de măsline și zeamă de lămâie după gust.

Cod cu curry

Dacă vrei o cină ușoară, gustoasă și sănătoasă, merită să incluzi peștele pe lista de cumpărături. Codul cu curry este o rețetă plină de savoare, care se prepară rapid. Pentru 4 porții ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 g file de cod
  • 3 linguri de pastă de curry indian puțin picantă
  • 10 g de nucă de cocos rasă
  • 200 ml de cremă de cocos

Unge fileurile de cod cu pastă de curry. Amestecă restul pastei cu crema de cocos, sarea și piperul. Pune în coșul friteuzei o bucată de hârtie de copt și așază pe ea bucățile de cod. Gătește la 200 de grade C pentru 10 minute. Preparatul se servește acoperit cu sosul de curry și presărat cu nucă de cocos rasă. Cu o astfel de cină, te vei simți ca la un restaurant de renume, fără a fi necesar să părăsești confortul de acasă.

Frigărui de vită cu sos teriyaki

Carnea de vită este sănătoasă și sățioasă, reprezentând o bună sursă de proteine. De aceea, frigăruile de vită pot fi o idee excelentă pentru o cină simplă, dar în același timp hrănitoare și gustoasă. Pentru 4 porții ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 12 felii carpaccio de vită
  • 200 g de brânză Comte
  • 4 linguri de miere
  • 6 linguri sos de soia
  • Piper

Pentru început, va trebui să cureți brânza de coajă și să o tai în cuburi cu latura  de 1,5 cm. Așază bucățile de brânză pe frigărui și înfășoară-le în feliile de carpaccio. Marinează frigăruile timp de o oră în amestecul obținut din miere, sosul de soia și piper, iar apoi pune-le în coșul friteuzei. Gătește timp de 6 minute, la 180 de grade C. Le poți servi alături de un bol mic cu sos dulce de soia.

Timpul tău este prețios, așa că de ce ți-ai dori să petreci ore în șir în bucătărie? Friteuza cu aer cald te va ajuta să pregătești mese rapide și totodată sănătoase, cu un minim de efort. Aparatul nu doar că păstrează gustul și textura delicioasă a alimentelor, ci și contribuie la un stil de viață echilibrat, prin reducerea consumului de grăsimi. Este alegerea ideală dacă îți dorești să savurezi de fiecare dată mese gustoase, ca la restaurant, menținându-ți în același timp un stil de viață sănătos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *