Arterele si venele transporta sangele oxigenat (sange amestecat cu oxigen) de la inima catre diferite parti din corp. Este lesne de mentionat faptul ca o distributie corespunzatoare de sange oxigenat poate fi intrerupta daca apar probleme legate de artere.
In cadrul acestui articol vom discuta despre anumite probleme ce afecteaza in mod regulat vasele de sange, acestea fiind arterioscleroza si ateroscleroza.
Sa incepem cu inceputul – arterioscleroza si ateroscleroza sunt doua tulburari complet diferite, din moment ce sunt cauzate de factori variati. Una tinde sa produca tot felul de simptome, iar cealalta este mai restrictiva.
Cu toate acestea, este important de notat faptul ca unele persoane cu arterioscleroza ar putea sau nu sa sufere si de ateroscleroza dar o persoana cu ateroscleroza intotdeauna va suferi si de arterioscleroza.
Vedeti voi, ateroscleroza este de fapt o anumita forma de arterioscleroza. Cititi in continuare pentru a afla mai multe informatii importante legate de arterioscleroza si ateroscleroza.
Arterioscleroza
Arterioscleroza este un termen medical ce denota ingrosarea sau intarirea arterelor, care de multe ori, impiedica sangele sa mai ajunga in tesuturi si organe.
Vedeti voi, arterele sanatoase sunt elastice si flexibile, fapt ce le permite sa reziste in fata presiunii sangelui ce trece prin ele.
Apropos, colagenul este substanta ce face ca arterele fie rezistente. Cu toate acestea, odata cu imbatranirea persoanei, cantitatea de colagen produsa de corp scade. Acesta este motivul pentru care imbatranirea este principala cauza de arterioscleroza.
Problema in cazul intaririi arterelor este ca se poate preveni transportul sangelui oxigenat catre tesuturile si organele care necesita oxigen. Mai mult, din moment ce peretii arterelor nu mai sunt la fel de elastici, devin rezistenti la circulatia sangelui.
Astfel poate aparea o crestere a presiunii sangelui. Odata cu progresul arteriosclerozei, presiunea din sange continua sa creasca.
Expertii spun ca din moment ce arterioscleroza face parte din procesul de imbatranire, are tendinta de a nu prezenta niciun simptom. Totusi, presiunea din sange in cazul unei persoane ce sufera de aceasta tulburare si careia ii sunt afectate arterele, poate creste.
Este lesne de mentionat faptul ca nu exista niciun tratament disponibil pentru arterioscleroza. Dar, precum am mentionat mai devreme, o persoana care sufera de arterioscleroza poate dezvolta si o alta tulburare numita ateroscleroza, pe care o vom discuta in cele ce urmeaza.
Ateroscleroza
Ateroscleroza se refera la acumularea de placa ateromatoasa (compusa din diferite substante, precum grasimi si colesterol) pe partea interioara a peretilor arterelor. In mod cert, este o tulburare ce poate cauza restrictionarea fluxului de sange spre tesuturile si organele care necesita oxigen.
Mai pe scurt, ateroscleroza este o anumita forma de arterioscleroza. Totusi, spre deosebire de arterioscleroza, care apare odata cu inaintarea in varsta, ateroscleroza poate incepe sa se dezvolte chiar si de la varste mai mici. Se cunoaste ca ateroscleroza poate fi cauzata de factori precum mostenirea genetica sau o dieta si un stil de viata nesanatoase.
Este posibil ca ateroscleroza sa loveasca oricare dintre arterele din corp. Poate afecta o artera din inima sau una care conduce spre creier. Ateroscleroza poate afecta o artera care conduce circulatia sangelui catre maini, picioare, rinichi sau alte organe.
Simptomele pentru ateroscleroza tind sa varieze, in functie de locatia in care se instaleaza.
Nici macar expertii nu cunosc foarte bine motivul incipient de aparitie a aterosclerozei.
Cu toate acestea, ei spun ca acumularea de placa ateromatoasa se poate intampla in urma lezarii sau deteriorarii peretilor interiori ai arterelor din cauza mai multor factori, precum tensiune arteriala marita, un nivel mare de colesterol, obezitate, diabet, obiceiul de fumat si boli inflamatoare, precum lupus si artrita. Odata cu instalarea problemei, placa ateromatoasa se depune imediat.
Spre deosebire de arterioscleroza, care nu prezinta niciun simptom, ateroscleroza se manifesta prin mai multe moduri. Este important de notat ca simptomele asociate cu ateroscleroza pot varia in functie de locatia de depozitare a placii ateromatoase.
Spre exemplu, o persoana ar putea suferi de angina daca artera afectata se afla in inima. Daca este vorba de o artera ce conduce catre picior, claudicatia (durere in picioare datorata obstructionarii fluxului de sange) poate fi diagnosticata in cazul respectivului pacient.
Din moment ce formatiunile de placa sau cheaguri de sange pot fi dislocate din cauza acesteia, este posibil ca o persoana cu ateroscleroza sa sufere de atac cerebral sau cardiac.
Se pot administra anumite medicamente pentru incetinirea progresului sau chiar pentru inversarea aterosclerozei. Printre acestea se numara cele care scad nivelul de colesterol, care reduc presiunea din sange sau care previn formarea cheagurilor. In cazuri mai severe de ateroscleroza, ar putea fi nevoie de interventie chirurgicala.
Ma bucur ca am dat peste acest articol, pentru ca mi-a deschis noi perspective asupra subiectului discutat. Am apreciat argumentele solide prezentate si am invatat multe lucruri noi citind acest material. Recomand cu caldura tuturor sa-l citeasca!
Articolul de pe site-ul Millie.ro este foarte interesant si informativ. Am descoperit multe lucruri noi despre subiectul abordat si mi-a placut modul in care autorul a prezentat informatiile. Sunt impresionat de profunzimea cercetarii si de claritatea expunerii.