
Termenul „mise en place”, care este folosit in bucatariile profesionale, inseamna totul la locul sau, se realizeaza in acest fel.
A fi un bucatar eficient in bucatarie inseamna ca cel mai aglomerat loc din casa trebuie sa fie organizat si ordonat corespunzator, astfel incat sa iti poti optimiza miscarile si timpul petrecut in bucatarie.
Bucataria este o camera din casa in care se pastreaza o mare varietate de lucruri: alimente proaspete si conserve, ustensile de bucatarie, aparate electrice mici….
Toate acestea trebuie sa aiba locul lor in bucatarie, deoarece nu pot fi depozitate in alta incapere si sunt folosite zilnic.
Desi o bucatarie goala este foarte usor de organizat, trecerea timpului si utilizarea zilnica sfarsesc prin a o aglomera si a provoca o lipsa de spatiu.
Pentru a evita aceasta problema, iata cateva sfaturi despre cum sa iti organizezi bucataria in mod eficient.
Imparte incaperea in zone de lucru
In amenajarea bucatariei trebuie sa tii cont de triunghiul de lucru, respectiv acea linie ce descrie traseul pe care-l fac gospodinele in bucatarie.
Aceasta incepe de la chiuveta, spre aragaz si apoi catre frigider si reprezinta cea mai utila forma de amenajare pentru o eficienta maxima in bucatarie.
Insa, in ultimii ani a evoluat constant varietatea configuratiilor si dimensiunilor bucatariilor, asa ca incaperile au inceput sa fie impartite in mai multe zone esentiale, respectiv zona de chiuveta si masina de spalat vase, zona de preparare cu blat de lucru, locul de gatit ce include aragazul, partea de depozitare a veselei si spatiul de consumabile, in care intra frigiderul si/sau o camara micuta.
Delimiteaza camera de zi de bucatarie
Daca te gandesti cum separi bucataria de living intr-un open space, afla ca poti face acest lucru atat vizual cat si in mod fizic.
Daca iti doresti sa pastrezi cele doua zone diferite, fara a ridica un perete intre camere, foloseste un despartitor din bare de inox sau un corp de rafturi in scari, amplaseaza canapeaua cu spatele catre bucatarie, monteaza o sina cu draperie dintr-un material opac sau separa zonele cu un covor.
Daca vrei sa delimitezi, fizic, bucataria de living instaleaza usi glisante de sticla sau chiar un perete din placi de gips-carton.
Cum te ajuta o astfel de delimitare sa lucrezi mai eficient? Simplu, nu te vei mai simti atat de expus cand gatesti, iar de fiecare data cand vei ajunge in zona bucatariei, stii ca acel spatiu este dedicat unui singur lucru.
Maximizeaza suprafata rafturilor
Daca vrei sa beneficiezi de cat mai mult spatiu ca sa-ti pui la indemana tacamuri, ustensile ori anumite recipiente utilizeaza polite metalice suplimentare, asaza rafturi suspendate deasupra chiuvetei ori a zonei de gatit sau foloseste suprafata interioara a usilor de la dulapuri, pentru a amplasa cat mai multe lucruri marunte.
Foloseste recipiente etichetate
Atunci cand gatesti nu trebuie sa pierzi timp pretios cautand condimentele sau anumite ingrediente.
Prin urmare, depoziteaza totul in recipiente de acelasi fel si eticheteaza-le pentru a le putea identifica usor.
Instaleaza un suport rotativ pentru borcanele mai mici sau organizeaza recipientele in dulap dupa dimensiune, pentru a sti catre ce sa te indrepti, atunci cand cauti paste, faina sau piper.
Pozitioneaza un corp de mobilier deasupra chiuvetei
Daca nu ai un blat de lucru urias, te vei fi confruntat deja cu problema de a gasi un loc langa chiuveta pentru a usca vasele dupa ce le speli.
Acest lucru va fi rezolvat daca instalezi, un dulap deasupra chiuvetei cu scurgator de vase, care iti permite sa le usuci si sa le depozitezi in acelasi loc.
Astfel, vei economisi mult spatiu si efort, deoarece nu va trebui sa le usuci manual pentru a le depozita in alt dulap.
Eficient nu inseamna rapid, ci inseamna ca isi face treaba perfect cu cat mai putin efort posibil. Asadar, nu confunda aceste sfaturi cu gatitul rapid, deoarece acest lucru poate duce la accidente nefericite in bucatarie.
Pastreaza in permanenta curatenia pe podea si pe blatul de lucru, precum si grija necesara atunci cand gatesti.