Sfaturi-pentru-baia-bebelusului.jpg

Baia bebelusului este unul dintre cele mai speciale momente de care te poti bucura alaturi de bebelusul tau. De fapt, este de obicei momentul preferat al zilei pentru majoritatea parintilor.

Dar este normal la inceput sa te simti infricosat si nesigur cand ii faci baie nou-nascutului. Desi exista multi nervi si frica, trecerea prin acea experienta este ceva de neuitat, deoarece scaldatul bebelusului este o oportunitate excelenta de a transmite dragoste si siguranta.

Este normal ca toti tinerii parinti sa aiba indoieli si multe nedumeriri cu privire la baia bebelusului lor. Cele mai frecvente intrebari au legatura cu modul de a-l tine, astfel incat sa nu alunece si sa nu cada de pe brate, cand sa o faci si la ce temperatura ar trebui sa fie apa.

Lucruri si sfaturi necesare pentru baia bebelusului

Pentru baia micutului tau ai nevoie in primul rand de multa putere, rapiditate, eficienta si rabdare. Miscarile repetate in pozitii incomode, incordarea pe care o simti mai ales pana deprinzi acest obicei s-ar putea sa iti suprasolicite organismul mai mult decat te astepti.

Nu uita ca dupa baita bebelusului mai sunt totusi o multime de lucruri de facut si doar el va fi cel care merge la somn, asa ca fii cat se poate de relaxata.

Regula de aur presupune ca inainte de a incepe baia sa pregatesti toate produsele necesare. Asigura-te ca ai aproape si un termometru pentru baie, dar si produse pentru dezinfectia caditei.

Stabileste care vor fi hainutele de schimb, pune la indemana 2-3 prosoape de baie pentru bebelusi care sa absoarba bine umezeala, produsele pentru masaj, forfecuta ori unghiera, samponul de baie si sapunul special pentru cel mic.

Mai ai nevoie de serul fiziologic cu care vei curata in mod delicat ochii si nasul bebelusului, scutece de unica folosinta si pungi pentru colectarea deseurilor rezultate dupa baie.

Tine cont de faptul ca obiectele pentru baia bebelusului – cosul pentru rufele copilului si cadita – nu trebuie sa intre in contact cu produsele adultilor.

Pregatirea apei pentru baia bebelusului

Ca tanara mamica, probabil ca cele mai multe sfaturi pe care le-ai primit cu privire la temperatura apei de baie au fost „nici prea calda, nici prea rece”. Aceasta dilema poate fi lamurita foarte repede cu ajutorul termometrului, deoarece apa pentru baita bebelusului trebuie sa aiba intre 38-40 de grade. In anotimpul rece este de preferat ca baia sa fie putin mai calda decat in timpul verii.

In cazul in care nu ai un termometru, este indicat sa fierbi apa si apoi sa o lasi sa se raceasca incet. Testeaza temperatura prin introducerea cotului sau antebratului in apa, astfel incat sa se simta usor placuta pe piele.

Baia bebelusului tau

Daca este posibil, se recomanda ca baia bebelusului sa se efectueze intr-o alta camera fata de cea in care acesta doarme. Temperatura din spatiul de baie trebuie sa fie de 24-26 de grade.

Se pregateste micutul, dezbracandu-l cu blandete. In cazul in care este murdar la fundulet, ar fi ideal sa existe si o chiuveta in apropiere pentru a fi spalat copilul sub jet de apa si cu sapun. Se incepe masajul bebelusului cu un ulei de baie sanatos, care sa nu contina coloranti sau conservanti. Ai posibilitatea de a-l masa pe cel mic atat inainte cat si dupa baie. Cel mai bine ar fi sa ii faci un masaj mai lung inainte sa il speli si dupa unul foarte scurt.

Este important ca primul contact cu apa sa fie delicat pentru bebelus deoarece acest lucru influenteaza atitudinea sa fata de apa. Aseaza un prosop in cadita, inspre zona capului si toracelui, ca sa previi alunecarea. Pentru baita propriu-zisa, cu mana stanga se sustin ceafa si axila stanga a copilului, iar cu cea dreapta se spala pe tot corpul cu blandete si miscari circulare.

Se spala bebelusul si pe cap, apoi se clateste, dupa care se sustine micutul de abdomen pentru a fi clatit peste tot inainte de scoaterea din cada. Se aseaza copilul pe prosopul de baie si se sterge prin tamponari usoare, evitandu-se frecarea brutala care ar putea leza pielea.

Ia in considerare ca:
– apa trebuie sa fie fiarta si racita pana cand bebelusul implineste o luna;
– temperatura din camera de baie trebuie sa fie intre 24-26 grade;
– baia generala se face in fiecare zi, vara de doua ori si iarna o data;
– pana la 1 an copilul se spala zilnic si pe cap;

In timpul baii, nu trebuie sa lasati bebelusul nesupravegheat. De asemenea, in primele luni, nu ar trebui sa adaugati pudre sau colonii, deoarece acestea ii pot provoca alergii.

Nu uitati sa ii zambiti intotdeauna si sa vorbiti cu el in timp ce il spalati sau sa ii cantati un cantec, asta ii linisteste pe bebelusii care sunt mai tematori.

Daca bebelusul incepe sa planga in timpul primei bai, nu te descuraja, cu mangaierile tale si conditiile de mediu adecvate, se va obisnui si va incepe sa se bucure de acel moment de placere.

Traditionala rata de cauciuc este inca un prieten fidel in cada, iar piata este plina de alternative precum recipiente cu gauri care fac bule, barci si animale care plutesc pe apa. Cumpara jucarii care sa satisfaca curiozitatea bebelusului si asigura-te intotdeauna ca nu pot desprinde parti mici pe care bebelusul le poate inghiti.

Daca tineti cont de sfaturile de mai sus si alegeti momentul potrivit, el se va relaxa si veti incepe sa va bucurati mai mult de acest timp. Prin urmare, trebuie sa transmiteti liniste, bucurie, dragoste si siguranta!

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *